Langkau ke kandungan utama

Lee Aaron - (Penyanyi Heavy Metal Wanita Dari Kanada)


Lee Aaron dilahirkan di Belleville, Ontario, dan mula menyanyi dalam muzikal sekolah pada usia lima.Beliau ditemui menyanyi dalam produksi muzik apabila dia berumur 15 tahun, dan telah diminta untuk menyertai kumpulan rock tempatan bernama "Lee Aaron" sementara masih di sekolah tinggi di Brampton, Ontario. Lee Aaron sang, memainkan saksofon alto dan keyboard dalam band pertama beliau
Pada umur 17 tahun, muka Aaron teruk lebam dan keretakkan pada hidung dalam kemalangan kereta. Pembedahan tidak diperlukan, tetapi beberapa tahun kemudian, didalam profil tinggi Lee Aaron harus menjalani pembedahan, Majalah Pemuzik Kanada tersilap dihiasi insiden itu kepada aaron yang memerlukan pembinaan semula wajah yang lengkap. Majalah yang dicetak menarik balik dalam isu bulan berikut.
Pada tahun yang sama, beliau telah menandatangani dengan pengurus pertama, Bob Connolly. Harun telah dikeluarkan dari bermain mana-mana instrumen dan menarik peringkat pusat ke hadapan band.

1980-an
Aaron's debut 1982 album The Lee Aaron Project on Freedom Records  (kemudiannya diterbitkan semula dari Attic) memaparkan scene muzik yang ada Toronto, bersama ahli iaitu Moxy, Riff Raff, Santers, and Triumph's Rik Emmett.  Album ini, boleh didapati di negara England hanya sebagai barang import, Lee Aaron telah mencipta gelombang penting yang menyebabkan dalam penampilan ,Aaron di tahun Reading Festival.
Pada akhir 1982, Harun terbang ke New York dan menimbulkan yang topless bagi majalah lelaki Oui. Pada bulan Mac 1983 majalah Oui isu menampilkan Aaron pada Cover dan didalam satu temu bual. Aaron kemudian menyimpulkan bahawa bergambar untuk majalah itu, merosak kredibiliti muzik beliau, dia menyesal keputusan yang diambil dan beliau menyalahkan sepenuhnya kepada manegernya..
Rakaman 1984 Metal Queen album menyebabkan perjanjian berbilang-album dengan Rekod Attic. Semasa rakaman Metal Queen, permain Gitar John Albani menyertai kumpulan kugiran ini dan beliau dan Aaron membentuk perkongsian penulisan lagu pepejal yang akan bertahan selama 11 tahun. Aaron berjalan sendiri dan keluar pada perjanjian pengurusan beliau iaitu dengan Connolly pada tahun berikutnya.
Antara tahun 1984 hingga 1992, Aaron telah membuat konsert tour tanpa henti, termasuk lebih 20 lawatan kehadiranya dan Eropah di Jepun dan Amerika Syarikat. Dia mengeluarkan enam album di dalam Rekod Attic di Kanada, serta siaran antarabangsa di UK, Jerman, Austria, Switzerland, Benelux itu, Itali, Scandinavia, Australia dan Jepun. Beliau telah memenangi tiga Anugerah Muzik Toronto untuk Vokalis Wanita Terbaik, 10 Jun pencalonan, dan puluhan mengungguli pemilihan muzik Eropah.
Kejayaan komersial terbesar beliau datang dengan pelepasan Bodyrock pada tahun 1989. Album melahirkan beberapa lagu hit, termasuk "Whatcha Do to My Body", dan telah mendapat platinum dua di Kanada.Lee Aaron - 1984 - Metal Queen

Catatan popular daripada blog ini

GOLDEN SERIES - M.A.Y - Ziet Giest/Wira Cyborg

Kumpulan M.A.Y ialah sebuah kumpulan Heavy Metal/Hard Rock yang aktif di Malaysia semenjak pertengahan 1980-an. Kumpulan ini membawakan lagu-lagu berbahasa Melayu.
Kumpulan M.A.Y ditubuhkan pada 1986 oleh 4 orang anak muda daripada kampung Manjoi, Ipoh, Perak Malaysia yang mengikuti langkah S.Y.J dengan menubuhkan sebuah kumpulan muzik aliran Heavy Metal. Nama M.A.Y diambil sempena pangkal huruf nama timang-timangan keempat-empat mereka iaitu 'M' bagi nama Mus (Mustaffa Din) dan Man (Sharip), 'A' bagi Abu (Nasir) dan 'Y' bagi Yus (Mohktar).
Album pertama May diterbitkan sendiri mereka pada tahun 1987 berjudul 'Dilema'. Sebelum 'Dilema', May ada merakamkan sebuah album mini 'Juara Juara Rock' yang mengabdikan enam lagu. Lagu popular bagi album tersebut ialah 'Derita Bangsa', 'Bayangan Hidup' dan Sketsa Sebuah Cinta'. Bagi album 'Dilema', lagu hits adalah 'Ku Dalam Dilema', 'Sketsa Sebuah Cinta&…

GOLDEN SERIES - Febians - 1989 - 1001 Malam

Kumpulan D'Febians merupakan sebuah kumpulan pemuzik
dan penyanyi Heavy Metal/Hard Rock Malaysia yang mula dikenali ramai
semenjak tahun 1983 setelah menyertai "Juara Rock 1983". Di angotai oleh Nasabandi Jumat(Vokalis) , Aziz Mohamad (Gitar) , Sufian Samiran (Gitar), Harun Rahman (Bass) dan Shamsuri Tahir (Drum)
Pada pertengahan tahun '80an ('86-'88), kumpulan ini menukarkan nama kepada Febians.
Kumpulan ini menyampaikan lagu dalam Bahasa Melayu.
band ini sempat merakamkan beberapa album pada waktu itu    D'Febians (1988) , 1001 Malam (1989) , Satu Antara Sejuta (1991) , Lang Buana (1994)
    dan kompilasi Keunggulan Febians (2007) kumpulan ini berpecah akibat
sesuatu masalah tidak dapat dielakkan. Pusat Studio utama mereka pada masa itu ialah di Johor Bahru.
Syarikat berkenaan telah pun tutup  Selepas berpecah  Nashabandi (vocalist) telah menubuhkan
Kumpulan Amuk...


1001 Malam 1. Febians - 1001 Malam (4:52)
2. Febians - Rumie Dan Julie (4:19)
3.…

GOLDEN SERIES - SOFEA Legendary Malaysian Heavy Metal.

SYJ band originally from the ` Ex - December ' which also established by Syed Yusof Jamalulail ( at that time he was a member of the traffic police in Ipoh ) . It changed to the name ` SYJ ' in 1978 . The original members ` SYJ ' 1978 consists of Halim ( guitar and keyboard) , Fat Man ( bass ) , Pak Su Nor (drums - later replaced by  Din Urko) and Hamidi ( Flute ) . Female singer Rohana Kassim .

SOFEA initially established by the late Syed Yusuf Jamalulail otherwise known as " Pak syed " with SYJ name in 1983 in Kampung Manjoi Ipoh, Perak . During the SYJ just playing weddings homes only. At that time, the original vocalist Amir SYJ'86 not he taken when vocalist audition for this group . Amir joined SYJ in 1985 . Pak Syed 's house when only a jamming studio . SYJ original singer has already retreated away from SYJ .

In 1986 , SYJ'86 has joined the Battle of the Bands competition organized by Ali Bakar . At that time, the manager is Syed Yusuf Jamalul…