Langkau ke kandungan utama

Solitude - Raja kegemilangan Heavy Metal Jepun
 SOLITUDE telah ditubuhkan pada tahun 1996, apabila dua bekas ahli Lagenda dari jepun Iaitu SACRIFICE Akira Sugiuchi (Vocal), Yang menubukan ahli dan komposer utama band ini, dan Toru Nishida (bass) yang menyertai band ini wujud pada tahun 1989 dan bermain di atas dua album - bertemu Yasuo Koyano(Drum) dan Hiroki Nakamori (Guitar) mereka berdua adalah bekas permain RIP RIDE. 
SACRIFICE adalah salah satu band terkemuka Thrash Metal Jepun / Di arena bawah tanah daripada pembentukan pada tahun 1985 untiil Pembubaran pada tahun 1992, dan meninggalkan banyak kesan terhadap band muda dan akan datang kemudian dan kini. Sepanjang kerjaya mereka, mereka mengeluarkan tiga album studio, "CREST OF BLACK" (1987), "TOTAL STEEL" (1990) dan "TEARS" (1992) dan pernah berkongsi pentas dengan SODOM (Germany), NUCLEAR ASSAULT (USA), CASBAH, OUTRAGE, X JAPAN (all from Japan) dan Lain2. Mereka pernah dipaparkan Shinji "Samm" Tachii ex-SABBAT pada drums, yang kemudiannya meryertai MAGNESIUM dan juga METALUCIFER. 
Mereka membacakan perjalanan selama 3 tahun, mengarang lagu dan menetapkan hala tuju band.  
Muzik mereka mempunyai cita rasa muzik pelbagai berdasarkan Heavy Metal sebagai terasnya, seolah-olah mengesahkan bahawa mereka telah dipengaruhi oleh berlainan gaya muzik, seperti Hard Rock 70-an, Progresif Rock, dan paling ketara NWOBHM, Dll.  
Hakikat bahawa band berasal dari Jepun di mana pelbagai jenis muzik telah diimport mesti menyumbang kepada bunyi muzik unik mereka
 
Pada tahun 1998, band ini mengambil "SOLITUDE" sebagai nama band kalangan sesetengah calon-calon. Tidak bayangkan besar band Black Sabbath dari nama ini, tetapi mereka sebenarnya terpesona dengan Rock Progresif rasa mempunyai perkataan ini. Prestasi pertama konsert live mereka akhirnya dibuat pada Mac 1999.  
Ini debut sensasi langsung tentang set jam dilaporkan melalui fanzines, internet, dengan puji-pujian seperti "kelahiran Defenders baru Heavy Metal", "menjawab kepada apa Heavy Metal " sensasi persembahan secara langsung "

Pada bulan September, Shingo Ida (ex-BARTOLOMMEO) digantikan Nakamori(guitar).  
Gaya tersendiri beliau dengan frasa melodi dan emosi telah membawa darah baru ke muzik band ini . 
Pada bulan november, mereka mencatatkan dua buah lagu, satu lagu wakil mereka "Virtual Image", dan "Eagle Fly" yang khusus untuk kegemaran Metal Band Britain berat, SAXON. 
 Rakaman ini hanya digunakan untuk promosi sebagai "Solitude Demo '99". 
Pada bulan Julai 2000, band ini memulakan rakaman album, selari dengan beberapa Live konsert. Pada akhir live, mereka menubuhkan ancara tahunan yang besar bertajuk "HEAVY LINK" pada bulan Ogos, di mana mereka berkongsi pentas dengan band seperti UNITED dan
RITUAL CARNAGE, dan ia menjadi topik hangat dalam adegan Heavy Metal Jepun.  

Pada akhir rakaman, sebagai band bertujuan pada kualiti tertinggi mereka boleh mencapai, rakaman dijalankan sehingga Disember. 
 Album dipaparkan dirakamkan semula lagu "Virtual Image", dan "Eagle Fly" di samping live "You Wish", nilai sebenar band ini "Two Faced In My Soul" yang menunjukkan unsur-unsur muzik yang pelbagai, dan dua Instrumental timur "Requiem Of The Kingdom" dan lagu pembukaan live mereka "Beyond The Storm". 
Album bertajuk "Virtual Image" telah akhirnya dikeluarkan pada 5 bulan September, 2001 sebagai rilisan pertama kali dari SPIRITUAL BEAST, yang kemudiannya Spiritual Beast berkembang kepada salah satu label bebas Heavy Metal yang terkemuka di Jepun.
  
Album ini mendapat sambutan hangatulasan dari fanzines webzines dan bawah tanah, bukan sahaja di Jepun, tetapi juga di Amerika Syarikat dan di seluruh Eropah, dengan permintaan untuk diinterview membanjiri.. Tindak balas yang paling menggalakkan ialah di Jerman, oleh kerana CD sampler dipanggil "Metal Crusade" dari "Heavy oder was!?" majalah, yang memaparkan tajuk "Virtual Image". 
Koyano(Drums) meninggalkan band ini sebelum mengeluarkankan album, tetapi band ini teruskan aktiviti tour dengan bantuan dari Suguru Kobayashi (ex-Casbah), berkongsi pentas dengan band pelbagai dari OUTRAGE ,RAGING FURY, DEFILED ,SIGH,dan METALUCIFER, tanpa kehilangan kepercayaan dalam gaya mereka sendiri.

Pada bulan Julai 2003, setelah ditambah Tai Syouda (ex-
GUARDIAN'S NAIL
, kini mengetuai SEVENTH SON) sebagai anggota tetap, mereka terbang ke Jerman untuk hadir pada"Headbangers Open Air", dengan hebat seperti dari seluruh dunia sebagai TRESPASS, BLITZKRIEG (UK), STORMWARRIOR,
PARAGON (Germany), CRYONIC TEMPLE (Sweden), DOOMSWORD (Italy), and KILLER (Belgium)
.  

Prestasi mereka telah dipuji oleh pelbagai media, dengan majalah "Rock Hard" jerman menggambarkan mereka sebagai "the highlight of the festival" di antara yang lain.  
Hakikat bahawa metal head banyak yang disimpan memanggil kesendirian untuk seketika selepas band meninggalkan pentas juga membuktikan mereka meninggalkan kesan. Selepas kembali ke Jepun, mereka mula bersedia untuk album baru pada tahun 2004, dan pertama kali direkodkan "Rainbow Theme" - "Frozen
Rainbow"
penghormatan SAXON album "Eagleution - A Tribute to Saxon", meletakkan bersama-sama oleh German Remedy Records.rakaman ini menampilkan vokal yang agresif dan gitar emosi dengan hormat kepada versi asal, adalah yang pertama seumpamanya rakaman oleh barisan baru dengan Syouda. Mereka meneruskan rakaman semasa bermain gig terpilih seperti "Duryu Rock Festival" di Daegu, Korea (dengan JURASSIC JADE dari Jepun, MINDFLOW dari Brazil dan lain-lain), atau pertama kali peluang untuk bermain di Sapporo, Hokkaido, 


Tetapi sikap tanpa kompromi band dan pelbagai isu-isu peribadi setiap ahli melambatkan keseluruhan proses lebih daripada mereka telah dijangka ... 
Rakaman, yang dijalankan di pelbagai tempat, akhirnya lebih dan manakala mereka sedang menunggu untuk ia menjadi mixed, pada akhir 2008, Syouda meninggalkan band ini selepas berkhidmat 5 tahun dalam band. Pada bulan Februari 2009, baki 3 lelaki mengambil bahagian dalam Acara penutup NWOBHM "DENIM AND LEATHER" sebagai "Solitude dengan Mad Ohuchi", dengan tiada lain daripada Takamasa"Mad" Ohuchi ex-ANTHEM pada drum. Ini mengakibatkan Ohuchi menyertai kesendirian sebagai anggota tetap kemudiantahun itu. Dan selepas 8 tahun dari album pertama, lama ditunggu-tunggu (literally!) album baru ""BRAVE THE STORM" akhirnya akan melanda kedai-kedai pada bulan Disember 2009. 

 Seperti sebelumnya, album telah dihasilkan oleh Fuyuhiko Inui, ex-band mate Ida, yang mempunyai telah terlibat dalam rakaman pelbagai sebagai seorang jurutera / pengeluar dari BUCK-TICK atau CHARA untuk Hiroshi Tamaki atau MAVERICK.
proses rakam terakhir mastering telah dikendalikan oleh Douches Alan di West Muzik West Side (THE AGONIST, MASTODON sebagainya).Album pertama "VIRTUAL IMAGE" juga akan semula dikeluarkan dalam pakej baru pada masa yang sama, dan barisan baru
telah di keluarkan pada tahun 2010!

SOLITUDE - YOU WISH
 Line Up
 Akira Sugiuchi (Vocals)
 Shingo Ida (Guitar)
 Toru Nishida (Bass)
 Takamasa "Mad" Ohuchi (Drums)Discography:
Virtual Image - 2001
Eagleution - A Tribute To Saxon -
2004 
 (V.A. / Remedy Records (Germany))
Brave The Storm -
2009

 Contact Link 
Website 
http://www.spiritual-beast.com/solitude

myspace 

http://www.myspace.com/solitudejapan

facebook 

http://www.facebook.com/solitudejapan

youtube 

http://www.youtube.com/solitudejapan

Catatan popular daripada blog ini

GOLDEN SERIES - M.A.Y - Ziet Giest/Wira Cyborg

Kumpulan M.A.Y ialah sebuah kumpulan Heavy Metal/Hard Rock yang aktif di Malaysia semenjak pertengahan 1980-an. Kumpulan ini membawakan lagu-lagu berbahasa Melayu.
Kumpulan M.A.Y ditubuhkan pada 1986 oleh 4 orang anak muda daripada kampung Manjoi, Ipoh, Perak Malaysia yang mengikuti langkah S.Y.J dengan menubuhkan sebuah kumpulan muzik aliran Heavy Metal. Nama M.A.Y diambil sempena pangkal huruf nama timang-timangan keempat-empat mereka iaitu 'M' bagi nama Mus (Mustaffa Din) dan Man (Sharip), 'A' bagi Abu (Nasir) dan 'Y' bagi Yus (Mohktar).
Album pertama May diterbitkan sendiri mereka pada tahun 1987 berjudul 'Dilema'. Sebelum 'Dilema', May ada merakamkan sebuah album mini 'Juara Juara Rock' yang mengabdikan enam lagu. Lagu popular bagi album tersebut ialah 'Derita Bangsa', 'Bayangan Hidup' dan Sketsa Sebuah Cinta'. Bagi album 'Dilema', lagu hits adalah 'Ku Dalam Dilema', 'Sketsa Sebuah Cinta&…

GOLDEN SERIES - Febians - 1989 - 1001 Malam

Kumpulan D'Febians merupakan sebuah kumpulan pemuzik
dan penyanyi Heavy Metal/Hard Rock Malaysia yang mula dikenali ramai
semenjak tahun 1983 setelah menyertai "Juara Rock 1983". Di angotai oleh Nasabandi Jumat(Vokalis) , Aziz Mohamad (Gitar) , Sufian Samiran (Gitar), Harun Rahman (Bass) dan Shamsuri Tahir (Drum)
Pada pertengahan tahun '80an ('86-'88), kumpulan ini menukarkan nama kepada Febians.
Kumpulan ini menyampaikan lagu dalam Bahasa Melayu.
band ini sempat merakamkan beberapa album pada waktu itu    D'Febians (1988) , 1001 Malam (1989) , Satu Antara Sejuta (1991) , Lang Buana (1994)
    dan kompilasi Keunggulan Febians (2007) kumpulan ini berpecah akibat
sesuatu masalah tidak dapat dielakkan. Pusat Studio utama mereka pada masa itu ialah di Johor Bahru.
Syarikat berkenaan telah pun tutup  Selepas berpecah  Nashabandi (vocalist) telah menubuhkan
Kumpulan Amuk...


1001 Malam 1. Febians - 1001 Malam (4:52)
2. Febians - Rumie Dan Julie (4:19)
3.…

GOLDEN SERIES - SOFEA Legendary Malaysian Heavy Metal.

SYJ band originally from the ` Ex - December ' which also established by Syed Yusof Jamalulail ( at that time he was a member of the traffic police in Ipoh ) . It changed to the name ` SYJ ' in 1978 . The original members ` SYJ ' 1978 consists of Halim ( guitar and keyboard) , Fat Man ( bass ) , Pak Su Nor (drums - later replaced by  Din Urko) and Hamidi ( Flute ) . Female singer Rohana Kassim .

SOFEA initially established by the late Syed Yusuf Jamalulail otherwise known as " Pak syed " with SYJ name in 1983 in Kampung Manjoi Ipoh, Perak . During the SYJ just playing weddings homes only. At that time, the original vocalist Amir SYJ'86 not he taken when vocalist audition for this group . Amir joined SYJ in 1985 . Pak Syed 's house when only a jamming studio . SYJ original singer has already retreated away from SYJ .

In 1986 , SYJ'86 has joined the Battle of the Bands competition organized by Ali Bakar . At that time, the manager is Syed Yusuf Jamalul…